• Home
  • /Luznica
  • /U GORČINCU OTVORENA ŽENSKA ZEMLJORADNIČKA ZADRUGA „DAROVI LUŽNICE“ i CENTAR ZA PODRŠKU SEOSKIM ŽENAMA

U GORČINCU OTVORENA ŽENSKA ZEMLJORADNIČKA ZADRUGA „DAROVI LUŽNICE“ i CENTAR ZA PODRŠKU SEOSKIM ŽENAMA

U petak, 28. juna u Gorčincu smo svečano otvorili prvu žensku Zemljoradničku zadrugu „Darovi Lužnice“. Zadrugu je oformila grupa žena, okupljena oko Udruženja „Lužničke rukotvorine – Ženski etno centar“ iz ovog sela, kao potrebu da svoje voće i povrće uzgajano na prirodan i zdrav način plasiraju na tržište kao prerađenu i zdravu hranu u vidu ajvara, džemova, sokova, ali i šumskih plodova i svega ostalog što na svojim porodičnim imanjima i gazdinstvima proizvedu vredne ruke žena Lužnice.
U prisustvu brojnih gostiju koji su doprineli formiranju zadruge, vrpcu na pogonu za preradu voća i povrća presekli su predsednica Opštine Babušnica Slađana Nikolić i Mile Davidović, predstavnik Zadružnog saveza juga Srbije.
Obraćajući se okupljenim predsednica Opštine Babušnica Slađana Nikolić je istakla da opština kao partner učestvuje u svim aktivnostima koje doprinose poboljšanju ekonomskog i društvenog položaja žena. Ona je naglasila da će Opština i ubuduće učestvovati u projektima koji imaju za cilj smanjivanje siromaštva, i raditi na poboljšanju nivoa znanja o pravima žena i rodnoj ravnopravnosti kroz razne edukacije, seminare, informativne sastanke i tribine.
Otvaranje zadruge u Gorčincu može služiti kao primer i ostalim selima da uz podršku lokalne samouprava učine nešto slično na dobrobit svih građana, a naročito žena, zaključila je predsednica opštine.
Okupljenima su se obratili i Mile Davidović, ispred Zadružnog saveza juga Srbije, Natalija Simović, direktorka Programa donacije Trag fondacije, Olja Janković Leković, ispred Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnoprravnost (UN Women), Miljana Rančić ispred osnivača zadruge i Karolina Stamenković, predsednica Udruženja „Lužničke rukotvorine“.
Nakon otvaranja zadruge, otvoren je i „Centar za podršku seoskim ženama“ koji je finansiran sredstvima „Trag fondacije“, a koji će, kako kaže Karolina Stamenković predsednica udruženja „Lužničke rukotvorine“, biti mesto okupljanja žena, koje će kroz druženje razmenjivati iskustva i rukotvorine, ali biti i mesto za edukaciju žena kroz razne obuke i seminare.
Inače,naša ženska Zemljoradnička zadruga „Darovi Lužnice“ trenutno ima 25 kooperanata, ali naša vrata su otvorena za nove kooperante sa teritorije opštine Babušnica, i pozivamo na buduću saradnju sve koji se bave proizvodnjom voća i povrća. Video snimak otvaranja možete pogledati ovde.